L’IVC+R recupera les pintures murals de la capella del cementeri de Bocairent

L’Institut Valencià de Conservació i de Restauració de Béns Culturals (IVC+R) ha finalitzat els treballs de restauració de les pintures murals de les petxines i cúpula de la Capella de la Tercera Ordre Franciscana de l’antic convent de Sant Bernardí de Bocairent després de tres mesos de treball.

La capella formava part del complex cenobític del convent franciscà de Sant Bernardí, que després de la desamortització de 1835 va ser demolit per a construir en ell l’actual cementeri, quedant únicament d’aquell conjunt una de les capelles. Esta conserva d’una banda pintures en les petxines que estan pintats amb quatre sants de l’ordre franciscana o vinculats a esta (Sant Lluís rei de França, Santa Isabel de Portugal, Santa Isabel d’Hongria, i Sant Roc) inscrits en uns medallons ovalats emmarcats per motius ornamentals de targes, rocalles, mascarons i putti d’un clar sentit barroquitzante. En la intersecció de les plementeries de la falsa cúpula trobem les imatges de Sant Francesc d’Assís i Sant Doménech de Gusmà il·luminats per l’ull diví o trinitari, este oval està igualment decorat amb motius de targes i envoltat tot ell pel cordó franciscà i coronat per l’escut de l’Ordre Tercera Franciscana.

Les pintures presentaven, a més de les deterioracions típiques per la filtració d’aigües pluvials i la humitat, una important capa de goma laca que no solament provocava una alteració cromàtica considerable d’estes, sinó que potenciava els efectes negatius de la humitat acumulada en la zona de les petxines i dificultava la seua identificació. Completada la fase conservativa en la qual s’ha realitzat l’eliminació d’eflorescències salines i consolidació de morters i esquerdes, s’ha abordat la neteja de les pintures murals, que ha constat de diverses fases (neteja superficial de la pols, eliminació de la capa gruixuda de goma laca i l’eliminació d’una segona capa de goma laca més fina, però més envellida i adherida a la pintura). Finalment s’ha recuperat el cromatisme original, la qual cosa converteix aquesta obra en una de les peces més singulars de la pintura mural valenciana.

Les pintures han sigut restaurades pel IVC+R gràcies a una subvenció de la Diputació de València que ha rebut la parròquia de La Nostra Senyora de l’Assumpció de Bocairent.
L’IVC+R recupera les pintures murals de la capella del cementeri de Bocairent L’IVC+R recupera les pintures murals de la capella del cementeri de Bocairent Reviewed by Anónimo on 11:38:00 Rating: 5

Post AD