La Llum de les Imatges renova el Museu Parroquial de Bocairent

La conselleria d'Educació, Cultura i Esport, a través de la Llum de les Imatges, ha culminat el projecte museológic i museográfic que ha desenvolupat en l'últim any en el Museu parroquial de Bocairent, i que serà inaugurat avui. Prop de 200 obres d'art han estat posades en valor després d'aquesta remodelació dels espais expositius, tant els eclesiàstics com els pròpiament museístics, que s'integren a l'església de l'Asunción d'aquesta localitat.

D'aquesta forma, i dels prop de 700 béns artístics inventariats, s'han seleccionat aquelles obres més importants, no només pel seu valor artístic o cultural sinó per la seva funcionalitat, tipologia i contextualització, entre ells destaca el Guió de Sant Blas pintat per Joaquín Sorolla; la taula del Sant Sopar del Mestre de Borbotó o la Verge del Pilar d'Antonio Palomino.

Els tècnics de la Llum de les Imatges també han restaurat tres panells ceràmics sobre la Passió de Crist, i un esbós atribuït a Ignacio Vergara realitzat per a l'altar major de l'església.

Aquesta intervenció ha permès que les obres s'exposin de forma equilibrada segons les seves dimensions o volums, es respectin les cotes d'altura i es millori el disseny dels contenidors de les obres d'art, des del color de la pintures de les parets fins a la instal·lació d'una nova il·luminació, que no afecti a la conservació de les peces.

A més s'han diferenciat al llarg del recorregut artístic dos tipus d'espais, els eclesiàstics i els museístics. En els espais eclesiàstics les obres exposades estan directament relacionades amb la funcionalitat litúrgica de les sales: trasaltar, sagristia i sala capitular.

Per exemple, les pintures de les voltes del trasaltar representen dues escenes, una d'elles és Sant Joan de Ribera presenta el Calze, i l'altra escena és Santa Elena descobreix la Creu. Ambdues realitzades pel pintor local Silvestre Vañó en 1968. Aquí s'han seleccionat les obres relatives a Sant Joan de Ribera i Sant Blas, com el Calze i patena de Sant Joan de Ribera del segle XVI; o el Guió de Sant Blas pintat per Joaquín Sorolla en 1902.

En la sagristia s'exposen quatre llenços del segle XVIII de Francisco Robles; mentre que a la sala capitular s'ha creat una galeria de retrats que mostren els rectors d'aquesta església des del segle XVIII, amb obres de Remigio Soler o Antonio Vañó.

D'altra banda, la distribució de peces en els espais museístics s'ha argumentat amb un sentit cronològic, i dins d'elles s'han ressaltat unitats temàtiques com la Passió de Crist, o monografies amb les obres de Pedro Salvador, o del pintor local Blas Silvestre, (Bocairent, 1907 – 1982).

A més, determinades obres pictòriques marquen eixos o punts d'atenció en algunes sales donada la seva importància històrica i qualitat artística com el Sant Sopar del Mestre de *Borbotó; la Verge dels Desemparats del segle XVI o la Verge del Pilar d'Antonio Palomino. Finalment, s'ha creat un espai amb caràcter vuitcentista, que mostra una sèrie de taulells amb diferents escenes del segle XV; una sèrie de rosaris; un rellotge de paret i un moble barroc.

Font: El periodic.com
La Llum de les Imatges renova el Museu Parroquial de Bocairent La Llum de les Imatges renova el Museu Parroquial de Bocairent Reviewed by Anónimo on 10:26:00 Rating: 5

Post AD