Bocairent recordarà l'aplec que la Guàrdia Civil va impedir celebrar fa cinquanta anys

El 27 d’octubre de 1963 estava convocat a Bocairent el IV Aplec de la Joventut del País Valencià, un aplec que no arribà a realitzar-se per la prohibició governamental. La Guàrdia Civil i l'exèrcit van tallar tots els accessos a la localitat de la Mariola i van fer impossible de celebrar-lo com estava previst.

En el cinquanta aniversari d'aquella convocatòria fallida, el col·lectiu l'Espigolà ha preparat un seguit d'actes per a recordar-lo, amb una programació que ocuparà dos caps de setmana al voltant de la data històrica per a recuperar-ne la memòria i ressaltar la importància de Bocairent en el moviment valencianista de l'època.
Pendent de confirmar alguns detalls, els organitzadors han informat a VilaWeb Ontinyent que els actes començaran divendres 18 d'octubre amb una xarrada del professor de Geografia i Història de la Universitat de València Ferran Archilés, i continuaran divendres 25 amb una taula redona en què hi participarà, entre altres, el director de VilaWeb Vicent Partal. Dissabte 26, hi ha previst un concert amb les actuacions d'Arthur Caravan i Pau Alabajos, precedit d'una cercavila pel poble.

Sobre aquell aplec, l'any 2010 ja vam publicar un estudi (pdf) del bocairentí Víctor Vanyó, llavors estudiant de l'útim curs d’Història a la Universitat de València, i redactat per a una assignatura que analitza les claus del Pais Valencià l'actual. Per a l’autor, aquest fet 'marca un abans i un despres al nacionalisme valencià'. L’estudi recull declaracions i vivències del participants en l'intent d'aplec, a més de nombrsoa documentació de l'època.

Font: Vilaweb.cat/Ontinyent
Bocairent recordarà l'aplec que la Guàrdia Civil va impedir celebrar fa cinquanta anys Bocairent recordarà l'aplec que la Guàrdia Civil va impedir celebrar fa cinquanta anys Reviewed by Anónimo on 17:30:00 Rating: 5

Post AD