Bocairent es reivindica en el record de l'aplec que la Guàrdia Civil va impedir fa cinquanta anys

Tal i com havíem informat, en el cinquanta aniversari de la convocatòria a Bocairent del IV Aplec de la Joventut Valencianista, el col·lectiu l'Espigolà ha preparat un seguit d'actes per a recordar-lo, amb una programació que ocuparà dos caps de setmana al voltant de la data històrica per a recuperar-ne la memòria i ressaltar la importància de Bocairent en el moviment valencianista de l'època.
Dividits en dos caps de setmana, els actes començaran divendres 18 d'octubre amb la xarrada 'Del IV Aplec fins a l'actualitat. Un viatge pel valencianisme polític', a càrrec del professor de Geografia i Història de la Universitat de València Ferran Archilés, a les vuit de la vesprada a la seu del grup de danses Cardaors.
Seguiran divendres 25, amb la taula redona 'País Valencià, els reptes que ens esperen', amb la participació de Sandra Obiol, sociòloga de la Unversitat de València, Josep Nadal, cantant de la Gossa Sorda i de Vertigen, i un representant d'Escola Valenciana. La taula la presentarà i moderarà la periodista Adelaida Ferre. Es farà a la Sala Joan de Joanes, a les vuit de la vesprada.
Finalment dissabte 26, l'activitat començarà a les cinc de la vesprada amb el recital poètic 'Llegim Estellés' de Pau Alabajos, i amb lectures públiques de tothom qui s'hi vulga sumar, a la placeta de la Presó. A les cinc i mitja, des de la mateixa plaça arrancarà una cercavila fins al Teatre Avenida, on a les set tindrà lloc un concert amb les actuacions d'Arthur Caravan i Pau Alabajos. La nit acabarà amb un sopar al bar de la Joventut (reserva de tiquets a cinc euros a lespigola@gmail.com fins al 23 d'octubre).

L'Aplec
El 27 d’octubre de 1963 estava convocat a Bocairent el IV Aplec de la Joventut del País Valencià, un aplec que no arribà a realitzar-se per la prohibició governamental. La Guàrdia Civil i l'exèrcit van tallar tots els accessos a la localitat de la Mariola i van fer impossible de celebrar-lo com estava previst.
Sobre aquell aplec, l'any 2010 ja vam publicar un estudi (pdf) del bocairentí Víctor Vanyó, llavors estudiant de l'útim curs d’Història a la Universitat de València, i redactat per a una assignatura que analitza les claus del Pais Valencià l'actual. Per a l’autor, aquest fet 'marca un abans i un despres al nacionalisme valencià'. L’estudi recull declaracions i vivències del participants en l'intent d'aplec, a més de nombrsoa documentació de l'època.

Font: Vilaweb.cat/Ontinyent
Bocairent es reivindica en el record de l'aplec que la Guàrdia Civil va impedir fa cinquanta anys Bocairent es reivindica en el record de l'aplec que la Guàrdia Civil va impedir fa cinquanta anys Reviewed by Anónimo on 18:33:00 Rating: 5

Post AD