Bocairent presenta la restauració de 16 documents de l’Arxiu Municipal datats entre els segles XIV i XVI

La directora-gerent de l’Institut valencià de conservació i de restauració de béns culturals (IVC+R), Carmen Pérez, i l’alcalde de Bocairent, Josep-Vicent Ferre, han presentat este dimarts els treballs de restauració de 16 documents de l’Arxiu municipal datats entre els segles XIV i XVI. La inversió efectuada ascendeix a 5.810 euros aportats per ambdues institucions després de la signatura d’un conveni de col·laboració.

Durant l’acte, l’arxivera municipal, Pepa Sempere, va analitzar el valor històric de les obres mentre que la tècnica de l’IVC+R, Gema Contreras, va explicar el procés seguit de forma didàctica davant la presència d’un nodrit grup d’alumnat de l’IES Bocairent. Per la seua banda, Carmen Pérez va ressaltar la sensibilitat del veïnat i de les institucions locals en la preservació de seu patrimoni i va animar els estudiants a conservar allò que els han llegat els seus majors. Per últim, Josep-Vicent Ferre va recordar les vicissituds dels documents recuperats per tal de demostrar la necessitat “de voler i de posar en valor la documentació del nostre arxiu”.

El gros de la intervenció va consistir en la recuperació dels 13 pergamins donats pel professor de la Universitat autònoma de Barcelona, Ramon Martí, que recullen 12 àpoques de pagament i una acta de la visita de l’inquisidor Joan Gastó el 23 d’agost del 1414. Igualment, l’IVC+R va restaurar el manuscrit de la institució de la “Deixà dels Ferres” de 1557 mitjançant la reintegració del paper faltant, el tractament de les taques d’humitat i l’addició d’una enquadernació en pergamí.

Finalment, l’actuació va dotar de dos caixes de preservació per a contenir altres dos documents rehabilitats amb anterioritat per tal de que puguen romandre enrotllats donada la seua extensió. En aquest cas, es tracta de la concessió feta per Joan II d’Aragó de la incorporació de Banyeres a Bocairent del 1446 i d’un censal del Consell de la vila tramitat pel síndic datat el 1593.

Font: Comarcalia.info
Bocairent presenta la restauració de 16 documents de l’Arxiu Municipal datats entre els segles XIV i XVI Bocairent presenta la restauració de 16 documents de l’Arxiu Municipal datats entre els segles XIV i XVI Reviewed by Anónimo on 9:48:00 Rating: 5

Post AD