Bocairent recrea el setge borbònic de 1707

L'any passat es va fer per primera vegada a Bocairent una recreació històrica del setge que va patir la localitat durant la Guerra de Successió per part de les tropes borbòniques i de la capitulació de la guarnició austriacista que la defensava. Aquest dijous, 21 d'agost, la població de la Mariola tornarà a reviure amb una nova recreació d'aquells fets històrics que van desembocar finalment en la pèrdua de la independència del nostre país.

Els Miquelets del Regne de València, l'Asociación Cultural Amics del Museo Historico-Militar de València, el Regiment de la Diputació de Catalunya, el de la Ciutat de Barcelona, els Miquelets de Girona Regiment de Sant Narcís i el Regiment de Cuirassers Sant Miquel de Moià formaran les tropes defensores de la plaça, mentre que el Régiment de la Couronne i els Morados Viejos de Castilla representaran la tropa del bàndol del Borbó, amb una representació del setge a la localitat i la capitulació de la vila amb exhibicions soldadesques, desfilades i intercanvis de fuselleria en alguns espais històrics de Bocairent. També hi participarà el grup de dolçainers i tabaleters l'Aljub.

A partir de les 19.00, a la plaça de l'Ajuntament hi haurà instal·lat el campament militar, on a les 20.00 es farà una introducció històrica als fets i la presentació dels grups participants, amb una exhibició d'instrucció militat de l'època. A continuació, les tropes es desplaçaran en comitiva a la torre dels Portuguesos on tindrà lloc la primera part de la recreació del setge i la capitulació, amb soldadesca i intercanvi de fuselleria. A les 21.15, la comitiva tornarà a la plaça de l'Ajuntament on s'hi farà la segona part del setge i la capitulació.

La història

El 21 d'agost de 1707, quatre mesos després de la desfeta d'Almansa, la guarnició austriacista de la vila de Bocairent, formada per soldats portuguesos i miquelets catalans comandats pel tinent valencià Josep Buxeda, va capitular davant les forces borbòniques del brigadier Chaves i el botifler Corbí. El setge havia començat el 15 d'agost. La negociació va pemetre posar fi als combats amb unes condicions que els historiadors qualifiquen de molt acceptables, vista la violència aplicada en casos com el de Xàtiva. A Bocairent, la guarnició es va poder retirar amb les armes fins a Catalunya, i els habitants de la vila van poder salvar les vides i les propietats.

Font: Vilaweb.cat/Ontinyent
Bocairent recrea el setge borbònic de 1707 Bocairent recrea el setge borbònic de 1707 Reviewed by Jairo Molina on 11:22:00 Rating: 5

Post AD