Primera Nit de Danses, sense el dolçainer de Bocairent

L'emoció no es va poder ocultar dissabte a l'hora de començar la primera nit de danses de les festes de Sant Agustí de Bocairent. Després de trenta-cinc anys, Joan A. Martínez, el 'dolçainer de Bocairent', no hi era present amb el seu instrument perquè eixira a ballar la cap de dansa.

Els dolçainers i tabaleters i els Majorals de Sant Agustí el van recordar amb un parlament sentit i van guardar un minut de silenci (vídeo). En la resta de nits de danses d'enguany, també en memòria del músic, dolçainers de renom ocuparan el seu lloc: Jaume Gosàlbez, diumenge; Hipòlit Agulló, dilluns; Miquel Gironés, dimarts, i Xavier Richart, dimecres.

Joan A. Martínez es va morir el 9 de març passat, de manera sobtada. La seua desaparició va trasbalsar el món de la dolçaina, no debades era un dels referents de la recuperació i la difusió de la música d'aques instrument al País Valencià. Juntament amb els d'Enric Gironés i Xavier Richart, el seu nom va lligat als inicis de moltes escoles de dolçaina de les Comarques Centrals Valencianes.

Va ser el primer director del grup de Xirimiters i Tabaleters l'Aljub de Bocairent, el seu poble, fundat l'any 1994. També fou mestre a escoles de dolçainers d'Alcoi i de la Vall d’Albaida, i ocupava la plaça de professor de dolçaina del Conservatori Municipal d’Albaida, lloc on es va oferir per primera vegada l'ensenyament reglat d'aquest instrument tradicional.

Primera Nit de Danses, sense el dolçainer de Bocairent Primera Nit de Danses, sense el dolçainer de Bocairent Reviewed by Jairo Molina on 12:29:00 Rating: 5

Post AD