El 2n Aplec de la Mariola es viu aquest cap de setmana a Banyeres

Banyeres és aquest cap de setmana la seu del 2n Aplec de la Mariola, que té com a tema central el futur del patrimoni arquitectònic industrial. Les activitats van començar divendres passat, amb la inauguració de les exposicions que durant tota la setmana s'ha pogut visitar al Museu Valencià del Paper i a la Fundació Valor: 'Paisatges del treball' i una mostra dels projectes de recuperació del conjunt arquitectònic Molí Sol - Molí Pont i de l'edifici de la fàbrica de l'Estació, d'Isaac Montava i Carlos Francés.

L'obertura de l'aplec seràs dicendres a les 20.30 al Parc Municipal Vil·la Rosario, seguit d'un sopar popular i dels concerts de Badok, El Diluvi i La Trocamba Matanusca. Durant tota la vesprada hi haurà obertes una fira d'entitats i una de productes autòctons.

La programació inclou en l'àmbit divulgatiu específic del tema principal de l'aplec la xarrada 'El patrimoni intangible i la memòria col·lectiva de la indústria com a element necessari del futur dels pobles de la Mariola', a càrrec de l'arqueòleg i historiador Gabriel Guillem, i una taula redona amb Isaac Montava, Pep Fuster, Maria José Martínez, i Miguel del Rey. A més, hi ha organitzada una excursió guiada per la Ruta dels Molins de la ribera del tram alt del Vinalopó.

En l'apartat musical cal afegir als concerts de divendres les albaes que oferiran el reconegut versaor Josemi, acompanyat dels cantaors Toni 'Violí' i Josep 'Apa', amb el dolçainer Germán Estévez i el tabaleter Leandre Santonja. I les actuacions dissabte d'Arthur Caravan, Auxili, Escala i Corda Dj, i Smoking Soul's.

Tot això, acompanyat d'una fira d'entitats i de productes autòctons, un recital de poesia de Joan Valls, jocs infantils, i més propostes, com l'exposició dels treballs escolars fets en alguns pobles en una activitat especial centrada en la temàtica d'aquesta edició de l'aplec.

De la celebració de l'aplec s'ha fet un mural commemoratiu ubicat junt al llavador municipal, al carrer del Llavadoret, obra del banyerenc Cèsar Barceló, qui s'ha encarregat també del disseny de les samarretes commemoratives i els gots reutilitzables.

Manifest

L'Assemblea dels Pobles de la Mariola, organitzadora com l'any passat de l'aplec, ha elaborat un manifest en què detalla els objectius i motivacions del tema triat enguany, entre els quals destaca que 'cal obrir el debat per tal de reflexionar i decidir com a societat què fer amb aquests símbols del nostre passat recent i que tant ens defineixen, sent un punt d’inflexió per a la recuperació d’aquest patrimoni'. i mostra la seua aposta 'per un futur sostenible per als nostres pobles com a única eixida a la crisi actual.' El web de l'aplec permet de recollir adhesions a aquest manifest.

Font: Vilaweb.cat/Ontinyent

El 2n Aplec de la Mariola es viu aquest cap de setmana a Banyeres El 2n Aplec de la Mariola es viu aquest cap de setmana a Banyeres Reviewed by Jairo Molina on 12:29:00 Rating: 5

Post AD