Bocairent lamenta la pèrdua de dos referents de la seua memòria fotogràfica

L’Ajuntament de Bocairent lamenta la pèrdua de dos dels referents de la memòria fotogràfica local produïda en les últimes setmanes i vol traslladar públicament el condol de la corporació municipal als seus familiars. Així, Antonio Blas Castelló Botella moria el 25 de gener mentre que Joaquín Beneyto traspassava aquest dimarts, 3 de març. Els dos formaven part dels cronistes audiovisuals del segle XX als quals la Regidoria de Cultura va dedicar una de les cites del cicle estiuenc Xerrades a la fresca, concretament la pronunciada per Vicent Julià el 14 d’agost del 2013.

De fet, Castelló (nascut el 26 de maig del 1929) va rebre el 2012 el premi 9 d’Octubre a la trajectòria personal en una candidatura presentada conjuntament per l’Associació fotogràfica de Bocairent i per Art-92, a la qual pertanyia des de la seua fundació, en reconeixement a la seua tasca ja que les seues instantànies “han recollit els moments més importants de la vida sociocultural del poble” des del 1944 quan va començar a captar les primeres imatges. A més, va col·laborar durant 52 anys en la confecció del programa de Moros i cristians i va estar vinculat a la sala Joan de Joanes, dedicada a exposicions i a conferències, durant més d’una dècada. Propietari d’una papereria i d’una impremta durant trenta anys, va conquerir nombrosos guardons en certàmens locals i regionals tant fotogràfics com de cartells així com va materialitzar cinc exposicions individuals.

Per la seua banda, Joaquín Beneyto (nascut el 28 de maig del 1934) també va cedir de forma desinteressada obres per a la confecció del llibre de les festes patronals reiteradament; de fet, la fotografia que obria la secció d’Història de l’editat enguany portava la seua signatura. Igualment, va publicar diferents articles tant al programa dels Moros i cristians com al de sant Agustí, especialment en el període comprès entre el 2006 i el 2009, encara que “Las armas de fuego y nuestra fiesta” es remunta al 1963. Al mateix temps, Beneyto va ser un dels iniciadors de la secció de fotografia del centre excursionista local i va aconseguir el segon premi del concurs d’instantànies turístiques promogut per la Diputació de València el 1973 amb una imatge titulada “Primavera en Bocairent”.

Foto:(d’esquerra a dreta) Vicent Julià, Rafael Doménech, Antonio Castelló i Joaquín Beneyto a la finalització de la xerrada a la fresca titulada “La fotografia a Bocairent” impartida pel primer el 14 d’agost del 2013.

Font: Bocairent.es
Bocairent lamenta la pèrdua de dos referents de la seua memòria fotogràfica Bocairent lamenta la pèrdua de dos referents de la seua memòria fotogràfica Reviewed by Jairo Molina on 19:39:00 Rating: 5

Post AD