Bocairent restaura cinc llibres més de l’arxiu històric municipal

L’Ajuntament de Bocairent, a través de l’Institut Valencià de Conservació i Restauració de la Generalitat, ha restaurat cinc llibres de l’arxiu històric municipal datats entre els segles XVI i XIX.

Els treballs de restauració han consistit a netejar els volums de marques, taques i brutícia, i a reconstruir el suport cel·lulític d’algunes pàgines per a retornar-los la consistència. També s’han reforçat les enquadernacions d’aquests llibres, afectats pel pas del temps, l’ús i les degradacions causades per insectes i altres animals.

El resultat dels treballs s’han presentat aquest dimarts, en un acte a què han assistit els tècnics encarregats de la restauració, Ivan Soler i Gema Candel, el responsable de l’àrea de Belles Arts de l’institut de conservació i restauració, Ignacio Català, el batle de la localitat, Josep V. Ferre, i l’arxivera municipal, Josefa Sempere. A la presentació dels llibres restaurats han acudit també arxivers de la comarca i dels pobles de la Mariola, a més d’alumnes de l’escola i de l’institut de Bocairent.

En la seua intervenció, Català ha destacat l’interés de Bocairent per la seua història, poble del que ha afirmat que és un dels que més restaura. El batle ha recordat que l’Ajuntament ha dedicat anualment prop de tres mil euros a restauracions, ‘una aportació molt superior en comparació a altres administracions’, segons Ferre.

Els llibres restaurats

-Llibre d’elecció dels oficis de la vila de Bocairent des de 1561 fins el 1660: és el llibre més antic de l’arxiu municipal de Bocairent, referit als càrrecs de la vila de Bocairent i el lloc de Banyeres –en aquell temps, terme de Bocairent– durant l’època, com ara jurats, síndics, llumeners, majordoms o baciners entre més.
-Miscel·lània de dades del 1595 al 1743: conté censals, arrendaments, pagaments de sises, dues administracions (la d’Àngela Navarro i la de Joan Bellmont) i la relació de morisquets duts a Bocairent arran de la sublevació morisca a la Vall de Laguar per l’expulsió ordenada el 1609.
-Administració de l’almoina deixada per Nicolau Abat (de 1597 a 1743) per a ajudar al casament de donzelles òrfenes de pares honrats de Bocairent.
-Administració de l’almoina deixada per Antonio Meri (de 1624 a 1743) per a vestir i donar de menjar els pobres vergonyants de la vila de Bocairent.
-Llibre de Cabildos del 1812 al 1826: conté la proclamació i el jurament de la Constitució del 1812 a Bocairent després de la guerra del francés.

Font: Vilaweb.cat/Ontinyent
Bocairent restaura cinc llibres més de l’arxiu històric municipal Bocairent restaura cinc llibres més de l’arxiu històric municipal Reviewed by Jairo Molina on 15:40:00 Rating: 5

Post AD